2020. április 04.
Izidor

5185   nő
4971 férfi
Felhasználónév:
Jelszó:
regisztráció
 
társkeresés - társkeresők - fényképes - keresztény - keresztyény - külföldi - nemzetközi - hirdetések
Szent István Lovagrend
 
társkeresés - társkeresők - fényképes - keresztény - keresztyény - külföldi - nemzetközi - hirdetések
Öntözőrendszerek telepítése - expressz javítása

A Blasius Info - Gyakori Kérdések oldalának hirdetése. - keresztény - társkeresés - hirdetések - nemzetközi - külföldi - társkeresők - fényképes - keresztyén
Nem tudod? - Kérdezd meg! Együtt megválaszoljuk!!
www.gyakorikerdesek.blasiusinfo.hu
A Blasius Info - Gyakori Kérdések oldalának hirdetése. - nemzetközi - fényképes - keresztény - társkeresés - külföldi - keresztyén - hirdetések - társkeresők
Kérdezz bátran, válaszolj okosan!
www.gyakorikerdesek.blasiusinfo.hu

Tanácsok / Helyajánló / Utazás, kirándulás, nyaralás / Belföldi utazási, nyaralási tippek, ötletek / Tippek, ötletek Bács-Kiskun megyében / Baja

Látnivalók Baján

Egyházak Baján

Baja története

Gemenci erdő

Kirándulások Baján

Gemenci kisvasút, erdei iskola

Karapancsai Kastély és Major

Turista programok

Bajai érdekességek

Híres Bajaiak

Látnivalók Baján

Csodálatos természeti kincsekkel megáldott város, amely különleges vonzerővel bír. A Duna és mellékága, a Sugovica a vízi sportok, kirándulások, horgászat kedvelőit csábítja ide. A bajai halászlét és a környék borait évről évre sok ezren kóstolják meg a halfőző fesztiválon és a vendéglőkben. Mintegy negyven műemlék- és városképi jelentőségű épület található a városban. A negyvenezer lakosú város évszázadok óta a magyar, német, szerb és horvát nemzetiségek otthona. Ezt a sokszínűséget a bajai épületek, hagyományok mindig is őrizni fogják.
Szentháromság tér
A velencei Szent Márk térhez hasonlítják Baja egyedülálló főterét. A turisták egyik legmaradandóbb emlékképe ez a négylevelű lóhere alakban kövezett tér, melynek nyugati oldala gyönyörű kilátást nyújt a Sugovica folyóra és a szemközti szigetre. A tér városképi jelentőségű műemlék épületeiben szálloda, üzletek és a turisták információs irodája működik.
Szentháromság-szobor, a Szentháromság tér közepén áll Baja egyik legrégibb, XVIII. századi, késő barokk stílusú műemléke. A négy evangélista szépen faragott szobra felett Mária szobra áll, az oszloppillér tetején, pedig a Szentháromságot megjelenítő alkotás található. A Bajai városháza és a Szentháromság tér. társkeresés - társkeresők - fényképes - keresztény - keresztyény - külföldi - nemzetközi - hirdetések
Városháza
A Sugovicára néző reneszánsz olasz stílusú Szentháromság téren áll a mai Városháza, a hajdani barokk Grassalkovich-palota; melyet 1760-ban építettek. Mai neoreneszánsz homlokzatát az 1896-1898 között történt átépítés során kapta. Dísztermének freskóit Szurcsik János festette 1978-ban. A XIX. században, 1862-ben a város megváltotta magát a földesúri függéstől, az épület a városé lett. A millennium évében, 1896-ban építették át historizáló, neoreneszánsz stílusban - ennek emlékét őrzi az aulában elhelyezett tábla.
Sétáló utca
Ami Budapestnek a Váci utca, az Baja számára a Szentháromság térről nyíló Sétáló utca, hivatalos nevén Eötvös utca. Kávéházak, fagylaltozók kerthelyiségei várják a macskaköves korzón sétálgatókat. A bajai belváros képéhez tartozó galambokat a déli órákban szertartásszerűen etetik az állatbarátok.
Tóth Kálmán tér
A Belváros szívében áll a bajai születésű költő és író, Tóth Kálmán (1831-1881) Bezerédy Gyula által 1894-ben alkotott egészalakos bronz szobra. A múlt század végének népszerű költője több verséből lett "népdal". Szerkesztette a Hölgyfutárt, írt színdarabokat, s városa országgyűlési képviselője is volt. A tér kedves színfoltja a minden évszakban itt lévő virágóra.
Szent Péter és Szent Pál Plébániatemplom
A Tóth Kálmán tér nyugati oldalán álló katolikus templomot Grassalkovich Antal, a város földesura építtette 1765-ben barokk stílusban. A templom mennyezetfreskóit a bajai művésztanár, id. Éber Sándor készítette az 1930-as években. A templom melletti szoborfülkében Domenico Berti kőfaragó 1827-ben készített Szent Flórián szobra áll.
Páduai Szent Antal Ferences Kolostortemplom
A Városháza mögött áll a ferencesek (barátok) temploma (Bartók Béla u.1.), mely 1728-1756. között barokk stílusban épült, s 1780-ban átalakították. Mai arculatát 1928-29-ben kapta. A templom számos értékes berendezése és felszerelése közül kiemelkedő jelentőségű a barokk kori szószék, a sekrestye, és az 1761-ből származó keményfából faragott, körbejárható rokokó öltözőszekrény. Baján a legrégebbi ismert barokk alkotás a templom külső, déli falfülkéjében Máter Dolorosa 1740-ben készült "Szenvedő Mária" szoboralakja. A templomkertben találjuk Kliegl József és Türr István mellszobrát. A rendház falán tábla jelzi, hogy Martinovics Ignác 1773-ban itt tett szerzetesi fogadalmat. Jobb oldali magas tornyát tűztoronyként, majd kilátóként használták.
Déri-kert
A bajai származású, szülővárosába dúsgazdagon hazatérő selyemgyáros, műgyűjtő Déri Frigyes nevét viseli ez a szép sétakert. A Déri Frigyes által megálmodott, és adakozásából 1914-ben létrehozott kertben áll az I. világháború hőseinek monumentális, 23 méter magas emlékműve; valamint itt találjuk a szovjet hősi emlékművet és az 1956-os forradalom emlékkövét is.
Rókus utca
Hatalmas gesztenyefák díszítik a Déri-kert melletti Rókus utcát, melynek elején a temetőt és annak kápolnáját érdemes megtekinteni. E kápolnánál találjuk a neves, bajai születésű hadvezér, az első magyar hadügyminiszter, Mészáros Lázár sírját valamint az 1840-es tűzvész áldozatainak emlékművét. Az utca végén, egy domb tetején található a Kálvária temető és kápolna. Az itt nyugvó festőművész, Nagy István szülőháza a temetővel szemközt áll.
Duna, Sugovica A Sugovica. társkeresés - társkeresők - fényképes - keresztény - keresztyény - külföldi - nemzetközi - hirdetések
Életre szóló rajongás fűzi Baja városához azt, aki szereti a vizet, a napfényt, és a mozgást. A várost körülölelő folyók, a Duna és mellékágai a hűsítő, nyári fürdőzések, romantikus kirándulások, vízi sportok lehetőségét adja. A város két ásványvíz-jellegű kútja, valamint a Baja közelében található két gyógyvizes fürdő (Nagybaracska, Dávod - Püspökpuszta) jótékony hatását kínálja. Gemenc, a jórészt erdővel borított gyönyörű ártér védett állatoknak ad otthont, amelyeket meglesni páratlan élmény kirándulásaink során. A bajai ember olyan harmóniában élhet együtt a természettel, amely ma már kevés városlakónak adatik meg.
Petőfi-sziget
A legismertebb magyar költőről elnevezett, Petőfi-sziget Baja "Margitszigete", idegenforgalmi központja. Az üdülőparadicsommá vált szigetet a Sugovica folyón átívelő híd köti össze közvetlenül a belvárossal. Panziók, szálloda, kempind, gyermek és ifjúsági ház, halászcsárda, vendéglők, sportuszoda, teniszpálya és ifjúsági tábor várja a turistákat szép környezetben. Itt található sok száz bajai család csónakgarázsa, a vállalati üdülők sora, a sporthorgász-egyesület, az evezősklub és a cserkészek vízi-telepe is. Szívesen sétálnak, kerékpároznak, sportolnak itt a bajaiak. A sziget több pontján lehet kajakot, kenut bérelni, fürdőzni, a nyugalmasabb területeken pedig horgászni. Kezdő vízitúrázók első, kalandosabb élménye a sziget körbehajózása, a szárazföldön Bajára érkezők pedig itt teszik vízre járművüket. A csónakgarázsok stégjétől dél felé a Ferenc-csatornát lezáró zsiliphez vezet a víz. Kedvelt úti cél a csatornán a zsiliptől indulva a termálfürdőjéről is ismert Nagybaracska. A Nagy-Duna felé a téli kikötő, és a kedvelt sátorozó-hely, a Pandúr-sziget mellett hajózunk tovább.
Sugovica folyó
A gyönyörű bajai belváros képének meghatározója ez a kis folyó, a Duna mellékága, amelyet az itt élők Sugovica néven emlegetnek. Egy gazdag leány, és egy szegény molnárlegény reménytelen szerelmének történetét őrzi a folyó legendája. Súgó Gáspár gazdag vízimolnár az Arany Bárányban (az Ének-Zenei Iskola helyén volt a Táncsics utcában) mulatozott, kártyázott. Rossz volt a lapjárás, elvitte a legszebb malmát. Ekkor állt elébe a szegény molnárlegény, hogy megkérje a rátarti vízimolnár egyetlen gyermekének, leányának a kezét. A felbőszült apa szitokszóval és botjával válaszolt. A szerelmesek számára nem maradt más hátra, összekapaszkodtak, és a Sugovicába ölték magukat.
A Sugovica megható meséje tovább él a régi öregek ajkán. Talán ők is sejtik, hogy a valóság kevésbé költői. A Sugovica hajdan összefüggött a ma is meglevő, de most töltéssel elválasztott Szeremlei Sugovicával. A Nagy Dunánál levő befolyása - vagy fél kilométerrel feljebb volt a jelenleginél -, hegyesszöget zárt be a folyóval. A Duna alacsony vízállása idején - a Sugovica vízállása ma is a folyó függvénye - erősen feliszapolódott. Néha olyannyira, hogy - amint a leírásokból tudjuk -, száraz lábbal át lehetett kelni rajta. A folyó áradásakor viszont a hordalék is átvonult. Zavaros, alkalmanként penetráns szagú vizére utal, a szláv "sugava voda" kifejezésből származik a Sugovica neve. (Jelentése: romlott, piszkos, rühes víz.) A város németajkú lakossága is ezt a nevet vette át "Schokovitz" alakban.
Homokos partjával, fűzfáival ez a környék legkedveltebb, ingyenes strandja. Nyaranta a fiatalok társasági életének legfőbb színtere, reggeltől napnyugtáig tartó fürdőzésekkel, labdajátékokkal, csónakázással, napozással. A mediterrán hangulatú, folyóparti vendéglők teraszain langyos, nyári estéken csodálatos élmény figyelni a bajai naplementét. A Duna felé közeledve a "csiklis" csónakos horgászok egyik kedvenc szakaszához érkezünk. Ha itt a hátunk mögé pillantunk, elénk tárul a hangulatos, jellegzetes bajai tájkép: pecások, strandolók, fűzfák, háttérben a belvárosi templom tornya. A két folyó találkozásánál, a Dunába olvadó Sugovica szép kanyarulatánál áll a város egyik híres szülöttéről elnevezett kilátó. Türr István olyan jelentős vízügyi vállalkozások kezdeményezője volt, mint a Korinthoszi-, és a Panama-csatorna megépítése, vagy a mi Sugovicánkat a Ferenc-csatornával összekötő átvágás is.
A mi Dunánk
A Nagy-Duna vizére érve, az 1479-es folyamkilométernél észak felé a város büszkeségei felé közeledünk. Hogy Baját jelentős közlekedési csomópontként tartják számon, az egyrészt a többsávos Duna hídjának, másrészt kikötőjének köszönhető. Az EU déli határának legjelentősebb folyami kikötője, és a nemzetközi vízi forgalom szolgáltató bázisa Baja. Átsiklunk a híd alatt, és a Dunafürdő néven ismert üdülőterület nyaralóházai üdvözölnek. Az ártéri erdőnek ez a része a pihenni vágyóké, itt kezdődik az igazi csend. A kitűnő horgászhelyeken a ponty, a csuka, a kárász, a balin a leggyakoribb fogás. A szenvedélyes pecások naphosszat üldögélnek a jó fogás reményében. Legyen ünnep, vagy hétköznap, ezen a környéken bármikor szívesen esznek halat, így nem meglepő, hogy a bajaiak Európa halevő rekorderei évi 6,6 kg-os, egy főre jutó mennyiséggel.
Türr István Múzeum
Takarékpénztárnak épült 1847 - 1848-ban. 1936-ban lett múzeum. Cím: Deák Ferenc u. 1.
Nagy István Képtár
Az 1820 körül emelt, klasszicista stílusú Vojnich-kúria egy ideig a Rudnay Gyula által 1946-ban alapított Bajai Művésztelep otthona volt. Cím: Arany János u. 1.
Éber-ház
Egy 19. század végi épület. Éber Sándor, ifj. Éber Sándor és Éber Anna festményeiből, grafikáiból, szobraiból látható kiállítás. Nyitva: hétfő kivételével 10-től 18 óráig. Cím: Jókai Mór u.
Volt zsinagóga
Korábbi épület felhasználásával 1845-ben, késő klasszicista stílusban épült. Mennyezetfestése már romantikus. 1985 óta az Ady Endre Városi Könyvtár otthona. Cím: Munkácsy u. 9.
Bunyevác tájház
Múlt századi népi műemlék épület, eredeti berendezéssel és felszereléssel. Nyitva: hétfő kivételével 10-től 18 óráig. Cím: Szentistván, Pandur u. 51/b.
Türr István-kilátó
A Duna és a Sugovica összefolyásánál található. Nagy András tervei alapján épült, Türr domborművét Miskolczy Ferenc készítette 1939-ben. Cím: Bajcsy-Zsilinszky u.Egyházak Baján

Római katolikus plébániahivatalok:

A bajai Szent Péter és Pál (Belvárosi) templom. társkeresés - társkeresők - fényképes - keresztény - keresztyény - külföldi - nemzetközi - hirdetések Belvárosi Szent Péter és Pál Plébánia
Cím: Baja, Szent Imre tér 6.
Tel.: 79/321-642
Szentmisék a Szent Péter és Pál (Belvárosi) templomban:
Hétköznap: 07.00 és 19.00 óra
Vasárnap: 07.45, 09.00 és 19.00 óra (Téli időszámítás idején 18.00.)
Minden hónap 1. és 3. vasárnapján 10.30-kor német nyelvű szentmisét tartanak.

Páduai Szent Antal Plébánia
Cím: 6500 Baja, Bartók B. u. 1.
Tel: 79/322-382
Plébános: Schindler Mátyás
Szentmisék a Szent Antal templomban ("Barátok temploma"):
Hétköznap:07.00 és 08.00 óra (szeptembertől csak 08.00)
Vasárnap: 08.30, 10.30 és 18.30 óra
Minden hónap utolsó vasárnapján bunyevác nyelvű szentmisét tartanak.

Szentmisék a Kálvária-kápolnában:
Vasárnap: 16.30 (Téli időszámítás idején 15.30)

Szentmisék a Vodicai kegykápolnában:
Május hónapban minden vasárnap 16.00 óra

Szent István Király Plébánia (Bajaszentistván)
Cím: 6500 Baja, Dózsa Gy. út 186.
Tel.: 79/326-554
Plébános: Kiss István
Szentmisék a Szent István király templomban:
Hétköznap: 18.00 óra (kivéve csütörtök)
Vasárnap: 09.00 óra

Szent Szív Plébánia (Kiscsávoly)
Cím: 6500 Baja, Szegedi út 12.
Tel.: 79/325-161
Plébános: Kereskedő Zoltán
Szentmisék a Szent Szív templomban:
Hétfőtől péntekig (kivéve a hónap első péntekét): 07.00 óra
Szombaton (és minden hónap első péntekén): 18.00 óra
Vasárnap: 08.00, 10.00 és 18.00 óra

Szent József Plébánia (Józsefváros)
Cím: 6500 Baja, Határ u. 38.
Tel.: 79/321-964
Plébános: Bauer Ferenc
Szentmisék a Szent József templomban:
Hétköznap: 18.00 óra
Vasárnap: 07.30, 09.00 és 18.00 óra

Református Lelkészi Hivatal
Cím: 6500 Baja, Petőfi Sándor u. 19.
Tel.: 79/325-541
Lelkész: Bán Béla
Istentiszteletek a református templomban:
Vasárnap: 10.00 és 17.00

Evangélikus Lelkészi Hivatal
Cím: 6500 Baja, Széchenyi István u. 16.
Tel.: 79/323-742
Lelkész: Nepp Éva
Istentiszteletek az evangélikus templomban:
Vasárnap: 10.00 óra
Hétköznapra eső ünnepeken: 18.00 óra

FIGYELEM! A fenti adatok 2009. júliusában kerültek kihelyezésre; ezért a szentmisék és az istentiszteletek pontos kezdéséről célszerű tájékozódni az adott templom plébánosánál illetve lelkészénél.
A szentmisék kezdetéről a www.katolikus.hu oldalon is pontos tájékoztatást talál!Baja története

Baja történetének kezdetei a távoli múltban kereshetők, hiszen már az őskorban lakott hely volt. Ősidők óta vonzották az embereket a Duna bal partján elterülő gazdag legelők és a vizeket övező erdők. Ez a környék mindig megélhetést biztosított a megtelepedő emberek számára.
Kedvező földraji helyzete miatt a terület, a vaskort kivéve, úgyszólván folyamatosan lakott volt. A honfoglalás után rövidesen fontos átkelőhellyé vált. A török uralom alatt jelentős erődítmény volt nagy kikötővel, több száz házzal, mecsettel, fürdővel. A 18-19. században az Alföld egyik legforgalmasabb kereskedelmi központjaként Baja gyors fejlődésnek indult, és a környék gazdasági, valamint kulturális központjává nőtt.
A legrégibb időket őskori (neolitikum, bronzkor) és népvándorlás kori (szarmata népek) leletek tanúsítják. A VI. században avarok nyomultak a területre. Őket követték honfoglaló őseink, akiket vonzott a vízben, halban, vadban, legelőben gazdag vidék. (Hunyadi) Mátyás király. társkeresés - társkeresők - fényképes - keresztény - keresztyény - külföldi - nemzetközi - hirdetések
Baja első okleveles említése - jó évszázaddal a tatárjárás után - 1323-ból származik (Zichy Okmánytár). Első ismert birtokosa a Bajai család. 1474-ben Mátyás király a Czobor családnak adományozta.
A város a török hódoltság alatt a bajai nahije központja. A török adóösszeírás szerint a XVI. század végén 18-22 adózó ház volt a városban. A középkori település a török idők végére elnéptelenedett, s csak jóval később, a XVII. században ideköltözött nagyobb számú horvát (bunyevác, sokac) és szerb, valamint a XVIII. században érkezett német ajkú (sváb) népcsoport népesítette be.
Baja -Buda visszavétele - 1686 után szabadult fel a török uralom alól, és a kincstáré lett a település. A folytatódó felszabadító harcokban a Duna-menti településnek fontos szerepe volt (császári seregek gyülekezőhelye, raktárak), s ezért I. Lipót császár 1696. december 24-én - méltányolva a hozzá folyamodó bajai delegáció kérését - szabadalmazott, kamarai mezővárossá nyilvánította. A császár által a város részére adományozott szabadalmakat 1714-ben III. Károly megerősítette. Ezt követően újra földesúri tulajdonba került a város (Czobor, majd Grassalkovich családok). Utolsó földesurától, Zichy Ferraris Félixtől 1862-ben váltotta meg magát.
A XVIII-XIX. század a város igazi aránykor, a kereskedelem fellendülésének időszaka. Az 1800-as években a vízi szállítás és kereskedelem fejlődése révén polgárosodott iskolaváros, közigazgatási, szellemi és kulturális központ lett. Jogállásában is kedvező fordulat történt, 1873-tól törvényhatósági joggal felruházott várossá vált.
Baja az I. világháborút és a szerb megszállást követően, 1921-től 1941-ig Bács-Bodrog vármegye székhelye. Jogállását a II. világháború után visszakapta, majd az új közigazgatási határok kijelölésekor - Bács-Kiskun megye létrehozásával - 1950-ben veszítette el. Ezt követően közigazgatási szerepét tekintve járási-térségi, gazdasági, kulturális, oktatási, közigazgatási központ.
1990-től Baja Város Önkormányzata önállóan, szabadon, demokratikus módon, széleskörű nyilvánosságot teremtve intézi a város közügyeit, gondoskodik a közszolgáltatásokról, a helyi hatalom önkormányzati típusú gyakorlásáról.Gemenci erdő

A gemenci erdő. társkeresés - társkeresők - fényképes - keresztény - keresztyény - külföldi - nemzetközi - hirdetések

Európában kevés helyen található ilyen dunai táj, mint Baján. A Duna és a Sugovica árnyas vízpartjai, holtágai és zátonyai, valamint az ártéri erdők különleges látványa olyan atmoszférát teremt, mely minden természetkedvelőt magával ragad. Az élményt csak tetézi a ligeterdőkben fellelhető egyedi növény- és állatvilág.
A Duna túlpartján Bajához tartozik a Sárköz és az Alsó-Duna völgy csodálatos ártéri erdeje, a Gemenc. A Gemenci-erdő a víz közelségének köszönheti egyedülálló szépségét. Különleges hangulatát a jellegzetes növényvilág, a temérdek vadvíz és az egyedülálló állatvilág határozza meg.
A Gemenc hazánk egyik legismertebb védett területe, Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, nemzetközi szinten is kiemelkedő természeti érték. A terület jelentős része 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt áll. Ezen a vidéken a Duna az uralkodó természeti erő. Az ártéren található növény- és állatvilágot főleg a tavaszi zöldár élteti. Az ártéri erdőket keresztül-kasul szabdalják a mellékágak, a fokok, a holtágak, melyek páratlan természeti értékeket rejtenek, és mintegy érként táplálják az erdőt. Ez a csodálatos vidék a víz és a szárazföld találkozásának harmóniája következtében kapja egyedi jellegét. Az alacsonyabb területeken a fűz és a nyár ligeterdők, a magasabb fekvésű részeken a tölgy, kőris és szil lomberdők húzódnak. A világrekorder trófeákat adó gímszarvas állomány, a vaddisznó, valamint az őz nem ritkaság ezen a területen, de a nagyvad mellett a vadmacska, a borz, a róka, a nyuszt, nyest, mókus, vidra és a hód is megtalálható. A madárállomány is különleges: a rétisas, a kerecsensólyom, barnakánya, feketeharkály, kócsag, bakcsón kívül a világ legsűrűbb feketególya állománya is itt található.
A Duna-menti síkságon, a Sárközben található Gemenc a Nagy Magyar Alföld szerves része. Ez az ország legnagyobb, zömében erdővel borított ártere. Ezen a területen a víz az úr, ennek megfelelően alakult ki a növénytakaró is: az alacsonyabb, mélyebben fekvő területeken a fűzek a jellemzőek, míg magasabban a nemesnyaras erdők. Ezek az aljnövényzettel sűrűn benépesült erdők, ligeterdők szinte áthatolhatatlan lombozatokkal kiváló menedékül szolgálnak az erdő nagy- és apróvad állományának.
Béda-Karapancsa a Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő szépségű tája. Két részből tevődik össze, a bédai rész a Duna jobb partján húzódik Mohácstól a déli országhatárig, a karapancsai rész a folyam bal partján húzódik. Ligeterdeiben ritka, szigorúan védett növények fordulnak elő. A Duna alsó szakasza a réti sasok és a fekete gólyák által "legsűrűbben lakott" területe az országnak, e tekintetben hazánkban egyedülálló. Az emlősök közül kiemelkedő jelentőségű a fokozottan védett vidra állománya.
A természetvédelmi oltalom alatt álló védett és fokozottan védett területek korlátozottan látogathatóak, ezért az e célra létrehozott és fenntartott kiránduló- és parkerdők, tanösvények, az erdei iskolák, az erdei vasút és a személyszállító hajópark hivatott szervezetten, a természeti értékek megőrzésének szem előtt tartásával megismertetni az idelátogató turistákat a látnivalókkal.
Pörbölyi Ökoturisztikai Központ
Pörböly, "Gemenc kapuja" - az ártéri erdő szélén, két régió határán található. Közúton, vagy vasúton egyaránt jól elérhető - Bajától csupán 7 km-re van. Innen indul az ártéri rengetegbe a közkedvelt Gemenci Erdei Vasút. A látnivalók közül kiemelkedik az új Fogadóépület, vagy a Múzeum, mely betekintést enged a Sárköz néprajzába és bemutatja a gímszarvast, ill. az ártér élővilágát, valamint az erdészet, a gazdálkodás összegyűjtött tárgyi emlékeit. Itt találjuk meg a Gemenci Méhészet Gyűjteményt is.
A pörbölyi állomástól, fogadóépülettől induló új ösvényen néhány perces sétával elérhető az arborétum, de a nemrég létesített nagyrezéti vadmegfigyelő helyet is innen lehet megközelíteni. Várják a turistákat a Malomtelelői-, Nyéki holt-Dunai- és a Bárányfoki tanösvények, megfigyelőtornyok, Gemenc-Dunaparti és Lassi menti erdei játszóterek, vagy a Lassi Halászati bemutatóhely, valamint a Gemenci erdő, a holtágak, a páratlan állat- és madárvilág. Ezek mind elérhetők az erdei vasúttal.
Az Ökoturisztikai Központ szolgáltatásai: erdei kisvasút, erdei iskolai programok, "A" kategóriás ifjúsági szállások, étkezési lehetőség, sétahajózás, lovas fogatozás, túravezetés, csoportkísérés, rendezvény- és programszervezés, turisztikai információk, természetfilmek vetítése, konferenciaterem bérlés, kerékpárbérlés, túrakenu bérlés, ajándékbolt, játszótér.
Gemenci Állami Erdei Vasút
Az erdei vasút nyomvonala jellemzően a Duna holtágai mellett kanyarog, látványos erdőrészleteket, réteket, vadföldeket érint az egész pálya mentén, menetrend szerinti megállóhelyei közelében tanösvények, kirándulóerdők, tájjellegű múzeumok, pihenő- és játszóparkok szolgálják a kiránduló gyermekek és felnőttek kényelmét és szórakozását.
Erdei Iskola
A Pörbölyi Erdei Iskola épülete az Ökoturizstikai Központ területén található. Célja a fiatalok környezettudatos, a természet szeretetére való nevelése, melynek során a természet megismerőivé és védelmezőivé válnak. 40 férőhelyes szállásával egész évben várja a természet közvetlen környezetében tanulni, pihenni vágyókat.
Gemenc személyszállító hajó
A 100 fős Gemenc sétahajóval egész napos kirándulást tehetünk a Gemenci erdőben. A hajó a bajai IV. Károly rakpartról indul (a bajai Duna-híd, ill. a Tesco mellett találjuk). A sétahajóval és erdei vasúttal is kombinált kirándulási lehetőségek májustól októberig, szombati napokon, min. 20 fő előzetes jelentkezésével indulnak, egész napos gemenci programot kínálva. Más időpontban hajóbérlést (néhány órás sétahajózás a Dunán, kedvező vízállás esetén a Rezéti Dunán, csoportkíséréssel) is ajánlanak.
Karapancsai Lovasturisztikai Központ, Budzsak-Hódunai parkerdő.
Hercegszántótól nem messze található a Gemenc Erdő- és Vadgazdaság tulajdonában lévő Karapancsai majorság, melyet a Karapancsai erdőtömb ölel körbe. A majorságot körülvevő ősparkban található az 1891-1896 között Habsburg Albrecht főherceg által építetett Karapancsai kiskastély, valamint a Frigyes főherceg építtette nagyobb vadászkastély.
A Karapancsai majort és a kastélyokat teljesen helyreállító Gemenc Zrt., a kiskastélyban Múzeumot rendezett be, melyben a főhercegi birtok története, vadászati és néprajzi gyűjteménye került kiállításra.
A tárlat kiemelkedő színfoltja az elmúlt két évszázadban ezen a területen elejtett 3 világrekord agancs másolata, illetve a fejedelmi vadászatokról készült korabeli fotók és trófeák. A méltóképpen helyreállított Karapancsai Kiskastély így megfelelő környezetet biztosít e terület múltját kialakító főhercegi birtok bemutatására, illetve a nagyvadvadászattal összefüggő vadászati kultúra és a kapcsolódó történelmi hagyományok bemutatására. A Nagykastély épületében, valamint az egykori cselédházként üzemelő "L" alakú épületben szálláshelyek kerültek kialakításra.
Parkerdők
Sötétvölgyi parkerdő, Cserta parti parkerdő, Tüskeerdei parkerdő, Budzsak-Hódunai parkerdő, Szilágyfoki parkerdő.
Tanösvények
Malomtelelői tanösvény, Vajas-toroki tanösvény, Nyéki Holt-Duna tanösvény, Bárányfoki tanösvény, Kadia tanösvény.
Információk:
TOURINFORM IRODA 6500 Baja, Szentháromság tér 11. Tel/fax: 79/420-792
Gemenc Zrt. 6500 Baja, Szent Imre tér 2. Tel: 79/324-144, 79/321-049
Pörbölyi Ökoturisztikai Központ 7142 Pörböly, Bajai út 100. Tel:74/491-483, Fax.: 74/591-029
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága
7625 Pécs, Tettye tér 9. Tel: 72/518-221Kirándulások Baján

A Baja környéki festői szépségű, háborítatlan táj az idegenforgalom számára is nyitott. A túraútvonalak mentén kellemes kirándulások tehetők a nemzeti park térségében gyalogosan, kerékpárral, sétahajóval, erdei kisvasúttal vagy csónakkal is.
Dunafürdői túraút
Baja-Pörböly között halad, körtúra jelleggel a gemenci erdőben. A bajai Duna-hídtól nyugatra tartó szakasza megegyezik a "kék túra" kijelölt útvonalával, ez a Cserta nevű erdőrészben halad, illetve a Vén-Duna , a Cserta-Duna magas partját követi. A Cserta-Duna torkolatától a vízpartot követve érjük el a parkerdő végében lévő "betonutat".
Ezen tovább délnek tartva, keresztezve az 55-ös közutat a Pörbölyi erdőbe érünk. A vadban bővelkedő erdőrészben, az un. "kiemelt" úton kell haladni délnek, majd a Simon- Dunát elérve keletnek. A Pörbölyi Vadászház előtt elhaladva, a "villanypásztás" nyiladékon át érünk vissza a Duna-hídhoz.
Táv: Kb. 10 km, jelzése: "piros csík". Gyalogosan, ill. száraz időben olykor kerékpárral is járható.
Országos kék túra "gemenci" szakasza
Bajától Szekszárdig a gemenci erdőben halad. A bajai Duna-hídtól északnyugatra tartó szakasza a Cserta, Kis-Rezét, Súgó, Nagy-Rezét, Lassi erdőrészekben, illetve gyönyörű gemenci holtágak (Vén-Duna, Cserta-Duna, Káposztás-Duna, Kisrezéti Fás-Duna, Rezéti-Duna) magas partját követve halad az erdei vasút Lassi megállóhelyéig. Majd onnét a dunai védtöltésen kell haladni tovább az ártéri erdőben, északi irányba. (Ez, a Pörböly-Keselyűs között haladó töltés burkolattal ellátott, kijelölt kerékpárút is egyben.) A túraútvonal Keselyűs-Bárányfok közti szakasza nagyjából a kisvasút nyomvonalát követve vezet tovább az erdőben, Szekszárd irányába.
Megközelítés: A Szekszárd felől indulóknak a CsörögeLjtótól, vagy az erdei vasút Bárányoki végállomása mellett található Gemenci Kiránduló Központból érdemes elkezdeni a túrát. A Baja felöl indulóknak Dunafürdőtől, illetve a bajai Türr István Duna-hídtól (55-ös közút) való indulást ajánljuk. Ez a MÁV Baja-Dunafürdői állomása is egyben.
Mivel a túraútvonal ártéren halad, többnyire csak gyalogosan járható.
Kisvonatozás a kék túra útvonala mentén lévő erdei vasúti megállóhelyekről (Nyári-legelő, Lassi, Malomtelelő) Pörböly, ill. Bárányfok irányába a menetrendi járatokkal.
Bárányfoki tanösvény
Szekszárdtól 6 km-re, a gemenci erdőben létesített tanösvény kb. 50 perc alatt járható végig. A Szilágyi-fok mentén, ill. a Sió töltéséhez közel, főként keményfás ártéri erdőben halad, az erdei vasúti végállomás körül. Hat tájékoztató tábla, rönk asztalok és padok vannak az ösvény mentén. A táblák a sárközi táj vízrendezések előtti állapotát, a hajdani ártéri foglalkozásokat, a gemenci erdő növény- és állatvilágát mutatják be.
A tanösvény mentén fellelhető növények: pl. zöldes sarkvirág, májusi gyöngyvirág, fehérfűz, feketenyár, kocsányos tölgy, mézgás éger, vénic-szil. Gyakrabban megfigyelhető állatfajok: szürke gém, tőkés réce, egerészölyv, vidra, hód, vaddisznó, őz, szarvasbogár, mocsári teknős.
Megközelítés: A Gemenci Erdei Vasút Bárányfoki végállomásánál található. Szekszárd felől az országos kék túra útvonaláról gyalog, kerékpárral is megközelíthető, de autóval, busszal is könnyen elérhető. A szomszédságában áll a "Gemenci Szabadidő Központ" (étteremmel, szállás lehetőséggel), valamint a Bárányfoki Múzeum. Táv. kb. 2,3 km.
Kiegészítő programok: Kisvasutazás a Dunáig, vagy tovább (pl. Malomtelelőig, Lassiig, Pörbölyig) erdei játszótér és pihenőhely Gemenc-Dunapart erdei vasúti megállóhelyen (a Forgó-tó közelében), valamint a turista szezonban, általában szombati napokon sétahajózás a Dunán, múzeum látogatás.
Nyéki Holt Duna tanösvény
Hajdani nagy holtág, ártéri rétek, nádasok, illetve a Duna menti védtöltések és kubikok között húzódó erdőben haladó ösvény 50-60 perc alatt sétálható körbe. A pörbölyi gátőrháztól indul, ide is ér vissza. Öt tájékoztató tábla, pihenőhelyek, egy kisebb megfigyelő torony és egy gyaloghídon át elérhető, magasabb torony áll a sétaút mentén - ez utóbbi csak vezetővel látogatható. Gímszarvas. társkeresés - társkeresők - fényképes - keresztény - keresztyény - külföldi - nemzetközi - hirdetések
A tájékoztató táblák a sárközi térségben lezajlott folyószabályozási munkákról, az egykori ártéren folyó életről, a halászatról, a kemény- és puhafás ligeterdők állományalkotó fafajairól, a mocsaras táj jellemző védett növény- és állatvilágáról és a hód-visszatelepítésről szólnak. A tanösvény mentén fellelhető növények: pl. zöldes sarkvirág, réti iszalag, kornis tárnics, fehér tündérrózsa, tündérfátyol, sulyom, rucaöröm, nyílfű, fekete galagonya, magyar kőris, korai juhar, kocsányos tölgy, fehér nyár. Gyakrabban megfigyelhető állatfajok: szürke gém, búbos vöcsök, kárókatona, fekete gólya, rétisas, pézsmapocok, vöröshasú unka, gímszarvas, vaddisznó, nyuszt.
Megközelítés: Az 55-ös közút mentén, a Gemenci Ökoturisztikai Központtól (a pörbölyi kisvasút állomástól) kb. 1 km-re, a pörbölyi gátőrháznál található. Autóval, busszal, vonattal, valamint a keselyűsi, vagy bátai védtöltés felől kerékpárral is könnyen elérhető. (Aki gépjárművel közelíti meg, annak a járművet a gátőrház előtt kell hagynia.) Táv: kb. 2,5 km. Kiegészítő programok: Kisvonatozás Pörbölytől a Malomtelelő-tóig (ill. tovább), kerékpáros túravezetés, pl. a Bátai Holt-Dunai megfigyelő toronyig, vagy Malomtelelőig, továbbá a gemenci méhészeti gyűjtemény, a pörbölyi múzeum megtekintése (kiállítás, filmvetítés), étkezés az erdei iskolában, büfé, ajándékbolt a kisvasút állomáson.Gemenci kisvasút, erdei iskola

Gemenci Erdei Vasút megállói A gemenci kisvasút. társkeresés - társkeresők - fényképes - keresztény - keresztyény - külföldi - nemzetközi - hirdetések
A kisvasút állomása Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központban található. Az állomást elhagyva, mintegy 500 méter megtétele után belép a Gemenci erdőbe és végig szebbnél szebb tájain halad. Közvetlenül az elindulás után - mielőtt még keresztezné a töltést és belépne az ártérre - elhalad az Arborétum mellett. A nagyrezéti erdőrészben ideiglenes megállóhely épült, mely az Ökoturisztikai Központból gyalogosan, kiépített sétaúton is elérhető. Az itt található vadmegfigyelő helyen szelíd, fiatal állatokkal (vaddisznókkal, gímszarvasokkal) találkozhatunk. A Nagyrezéti forgalmi kitérőt elhagyva, kb. 6 km megtétele után ér ki a szerelvény a Rezéti-Duna partjára.
Nyárilegelő
A Nyárilegelő nevű régi uszályrakodó magas partjáról jó rálátás nyílik a legnagyobb gemenci mellékágra és a szemben lévő Veránka-sziget festői fűzeseire. A vízben és a parton halászeszközöket, madarakat lehet felfedezni. Az erdei vasút pályája itt, a Nyárilegelő forgalmi kitérőnél érinti először az országos kék túra útvonalát, valamit innen indulnak a Rezéti-Dunai vízitúrák is.
Lassi
Pörbölytől 7 km-re Lassi állomás a Lassi-Duna partján található. Hajdanán itt a kerületvezető erdész szolgálati lakása volt, aki egész évben itt lakott a családjával. Sokszor csak a kisvasút volt az egyetlen összeköttetése a külvilággal. Ma a Lassi-menti Halásztanya és halászati bemutatóhely található itt, valamint és pihenőpark (erdei játszótérrel, nagy fedett pihenővel, kiépített tűzrakó hellyel).
A vonatról leszállva, az országos kék túra útvonalán haladva eljuthatunk a Szekszárdi Dombvidékre, vagy ellenkező irányban haladva a bajai Duna hídhoz, illetve Bajára is. A Lassi és Malomtelelő állomás közötti sétaút a kék kereszt jelzésű.
Malomtelelő
A Lassitól egy kilométerre lévő Malomtelelő megállóhelytől induló tanösvényen végigsétálva (kb. 45 perc) tájékoztató táblák segítségével megismerkedhetünk a Gemenci erdő állat- és növényvilágával, valamint a Duna mederváltozásaival. A megállótól 200 méterre lévő megfigyelőtoronyból figyelhetjük meg a fokozottan védett területen élő vízimadarakat, vagy a mocsárréten tartózkodó vadakat. A vonattal tovább utazva elhaladunk, pl. a Grébec-Duna, a Bárkarakodó-rét, vagy a Hamis-tó mellett, illetve magunk mögött hagyjuk a Gyöngyösoldal-, a Szomfovai Delta- és az Ásásduna forgalmi kitérőket.
Gemenci Delta
Pörbölytől 19 km-re egy delta-vágány segítségével ágazik el a fővonalból a Duna partra vezető szárnyvonal, melyen Gemenc-Dunapart állomásra jutunk. A Gemenci Delta a végcélja az erdei vasút másik végpontjáról, Keselyűsből közlekedő menetrendi vonatoknak, illetve itt szállnak át a Pörböly felé utazók.
Gemenc-Dunapart
Mint már a nevében is benne van, a megállóból gyönyörű kilátás nyílik a Dunára. Az állomáson esőbeállót, rönkasztalokat és padokat, erdei játszóteret és személyhajó kikötőt találunk - ide érkezik Bajáról a Gemenc Zrt. "Gemenc" nevű sétahajója.
Keselyűs
Pörbölytől 24 km-re, a Holt-Sió parton található állomáson lehetőség van a Gemenc Volán Szekszárd - Sió-Árvízkapu között közlekedő menetrendi járataira történő átszállásra, mellyel Szekszárd MÁV állomásig utazhatunk.
Várhatóan 2009 májusában kerül átadásra, az erdei vasút Keselyűs állomásánál, az Őcsény 30.C-jelű erdőrészletben a Keselyűsi tanösvény. A tájékoztató táblák a folyamatos erdőborítást eredményező, fenntartható gazdálkodásról, az erdőszerkezet átalakításáról, valamint az erdő élővilágáról és az erdő felújításáról fognak tájékoztatást adni.
Bárányfok
A vonatról leszállva rövid erdei séta után elhagyhatjuk a Gemenci erdőt. A végállomás körül kialakított Bárányfoki tanösvényen is sétálhatunk (kb. 55 perc), megtekintve a jellegzetes ártéri tájat, a vegetáció jellemző fajait, az erdei élőhelyeket.
Az erdő szélén helyezkedik el a Gemenci kiránduló Központ, és itt tekinthető meg a Duna-Dráva Nemzeti Park "Élet az árterén" kiállítása is.
A menetrendi járatokon kívül különvonatot is lehet igényelni, de lehetőség van a kisvasutazást Dunai hajózással is kombinálni (bajai indulással ill. érkezéssel). A kisvasút állomás épülete mellett találhatjuk meg a Pörbölyi Erdei Iskolát, ahol csoportok számára előzetesen étkezés is megrendelhető. Az erdei iskolában 40 főnek szállást is tudnak nyújtani. A kisvasúton, a kiránduló hajón, a tanösvényeken előzetesen szakvezetést is lehet kérni (Tel.: 74/491-483). Felhívjuk a figyelmüket, hogy 2008. május 1-től KESELYŰS és BÁRÁNYFOK között a menetrendi személyforgalom ÁTMENETILEG SZÜNETEL!
Erdei iskola
A Pörbölyi Erdei Iskola épülete Bajától 8 kilométerre, Pörböly község Baja felőli határában található az 55-ös út mentén, a Bajai út 100. szám alatt, a Gemenci Ökoturisztikai Központ területén. A Gemenc Zrt. fontos feladatának tekinti a fiatalok környezettudatok, a természet szeretetére való nevelését, melynek során a természet megismerőivé és védelmezőivé válnak.
A 2002-ben létrehozott iskola 40 férőhelyes szállásával egész évben várja a természet közvetlen környezetében tanulni, pihenni vágyókat. Az iskola épülete és környéke nyári táborok szervezésére is alkalmas. A résztvevők elhelyezése 4, 10 és 20 ágyas szobákban történik, a kísérők résére 2 db 2 ágyas külön fürdőszobával ellátott szoba áll rendelkezésre.
Erdei Vasút információ (menetrend szerinti járatokról, jegyárakról, hajózásról, fogatozásról, étkezésről, stb. tájékoztatás):
Gemenc Zrt., Ökoturisztikai Központ 7142 Pörböly, Bajai út 100. Tel./fax: 74/491-483Karapancsai Kastély és Major

A karapancsai vadászkastély. társkeresés - társkeresők - fényképes - keresztény - keresztyény - külföldi - nemzetközi - hirdetések

Hercegszántótól nem messze található a Gemenc Zrt. tulajdonában lévő Karapancsai majorság, melyet a Karapancsai erdőtömb ölel körbe. A majorságot körülvevő ősparkban található az 1891-1896 között Habsburg Albrecht főherceg által építetett Karapancsai kiskastély, valamint a Frigyes főherceg építtette nagyobb vadászkastély.
II. Vilmos német, I. Ferenc József osztrák császár és magyar király, valamint fia Rudolf trónörökös is megszállt a Baja alatt található Karapancsa kiskastélyában, melyet a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. felújított és az ősi falak között, a térség erdő- és vadgazdálkodásával, mezőgazdaságával, valamint néprajzával kapcsolatos emlékeket bemutató múzeumot rendezett be.
Nyitva tartás:
Minden hétvégén (péntek, szombat, vasárnap) 10 és 14 óra között (csak idegenvezetéssel, mely minden órában indul).
Csoportoknak előzetes bejelentés után egyéb időpontokban is lehetőségük van a kastélymúzeumot meglátogatni. A Karapancsai Kastély és Major további épületei nem látogathatóak, a szálló- és üdülővendégek nyugalma érdekében.
Információ, csoportok bejelentése:
Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt.
6500 Baja, Szent Imre tér 2.
Tel.: +36 79/324-144, Mobil: +36 30/945-0522Turista programok

Turista programok, kirándulás a Gemenci erdőbe
A menetrendi járatokhoz igazodó programajánlatok - 2009
I./A. Délelőtti program az erdei vasúttal - hosszabb vonatozás (május 1. és október 31. között szabad és munkaszüneti napokon) A gemenci nosztalgia vonat. társkeresés - társkeresők - fényképes - keresztény - keresztyény - külföldi - nemzetközi - hirdetések
9:30 Az erdei vasút indulása Pörbölyről (nosztalgia vonat).
9:54 Érkezés Lassi állomásra (továbbutazás).
9:59 Érkezés Malomtelelő állomásra (továbbutazás).
11:10 Érkezés Gemenc-Dunapartra, 30 perc várakozás, pihenő (játszótér, esőbeálló, WC, sétahajó kikötő, átszállási lehetőség a Keselyűsre tartó járatra).
11:40 Indulás vissza Gemenc-Dunapartról Pörbölyre.
12:27 Érkezés Malomtelelőbe (továbbutazás).
12:34 Érkezés Lassi állomásra (továbbutazás).
13:00 Visszaérkezés az Ökoturisztikai Központba (büfé, ajándékbolt, stb.).
(Egész napossá egészíthető ki a program, ha a vonat visszaérkezése után sétálunk a vadmegfigyelőhöz, az arborétumban, a közeli Nyéki holt-Dunai tanösvényen, ill. megtekintjük az erdészeti és a méhészeti kiállításokat.)
I./B. Délelőtti program az erdei vasúttal - rövidebb vonatozás (május 1. és október 31. között szabad és munkaszüneti napokon)
9:30 Az erdei vasút indulása Pörbölyről (nosztalgia vonat).
9:54 Érkezés Lassi állomásra (továbbutazás).
9:59 Leszállás Malomtelelő állomáson (a vonat továbbmegy).
10:00 A Malomtelelő tanösvény bejárása.
10:40 Séta a megfigyelőtoronytól vissza Lassiba (a kék kereszt jelzésen).
12:00 Szabadidő Lassiban (játszótér, esőbeálló, tűzrakó hely, WC, halászati kiállítás - előzetes belépőjegy váltással).
12:34 Vonat érkezése Lassi állomásra Gemenc-Dunapartról (felszállás).
12:36 Indulás Lassiból vissza Pörbölyre.
12:55 Leszállás a Vadmegfigyelőnél (feltételes megállóhely - előzetesen egyeztetve a kisvasút személyzetével) és séta vissza Pörbölyre.
13:25 Visszaérkezés az Ökoturisztikai Központba.
I./C. Délutáni program az erdei vasúttal (május 1. és október 31. között szabad és munkaszüneti napokon)
13:30 Az erdei vasút (nosztalgia vonat) indulása Pörbölyről. (A vonat indulása előtt az Ökoturisztikai Központban megtekinthető, pl. az erdészeti és a méhészeti kiállítás.)
13:54 Érkezés Lassi állomásra (továbbutazás).
13:59 Érkezés Malomtelelő állomásra (továbbutazás).
14:47 Érkezés Gemenc-Dunapartra, 18 perc várakozás (szabadidő).
15:05 Indulás vissza a nosztalgiavonattal Pörbölyre.
15:52 Érkezés Malomtelelőbe (továbbutazás).
15:59 Érkezés Lassi állomásra (továbbutazás).
16:25 Visszaérkezés az Ökoturisztikai Központba.
I./D. Délutáni program az erdei vasúttal (május 1. és október 31. között szabad és munkaszüneti napokon)
13:30 Az erdei vasút indulása Pörbölyről (nosztalgia vonat).
13:54 Érkezés Lassi állomásra (továbbutazás).
13:59 Leszállás Malomtelelő állomáson.
14:00 A Malomtelelő tanösvény bejárása.
14:40 Séta a megfigyelőtoronytól vissza Lassiba (a kék kereszt jelzésen).
15:00 Szabadidő Lassiban.
15:59 Vonat érkezése Lassi állomásra Gemenc-Dunapartról (felszállás).
16:00 Indulás Lassiból vissza Pörbölyre.
16:20 Leszállás a Vadmegfigyelőnél (feltételes megállóhely - előzetesen egyeztetve a kisvasút személyzetével) és séta vissza Pörbölyre.
16:50 Visszaérkezés gyalog az Ökoturisztikai Központba.
I./E. Egész napos program az erdei vasúttal (május 1. és október 31. között szabad és munkaszüneti napokon)
9:30 Az erdei vasút indulása Pörbölyről (nosztalgia vonat).
9:54 Érkezés Lassi állomásra (továbbutazás).
9:59 Érkezés Malomtelelő állomásra (továbbutazás).
11:10 Érkezés Gemenc-Dunapartra (játszótér, esőbeálló, WC,), 30 perc várakozás, ill. átszállás a Keselyűsbe tartó járatra.
12:00 Indulás Gemenc-Dunapartról Keselyűsbe dízelmozdony vontatta szerelvénnyel.
12.25 Érkezés Keselyűs állomásra, szabadidő (tanösvény, parkoló, WC, esőbeálló, padok, Holt-Sió)
14:16 Visszaindulás Keselyűsből.
14:40 Érkezés Gemenc-Dunapartra (szabadidő, leszállás).
14:47 Nosztalgia vonat érkezése Gemenc-Dunapartra Pörbölyről (átszállás).
15:05 Indulás vissza Gemenc-Dunapartról Pörbölyre.
15:52 Érkezés Malomtelelőbe (továbbutazás).
15:59 Érkezés Lassi állomásra (továbbutazás).
16:25 Visszaérkezés az Ökoturisztikai Központba.
II./A. Délelőtti program az erdei vasúttal (május 1. és október 31. között munkanapokon)
9:30 Az erdei vasút indulása Pörbölyről.
9:54 Lassi állomáson 20 perc várakozás (játszótér, esőbeálló tűzrakóhely, WC, halászati kiállítás - előzetes belépőjegy váltással), majd továbbutazás.
10:19 Leszállás Malomtelelő állomáson, 20 perc szabadidő (séta a tanösvényen a megfigyelőtoronyig és vissza).
10:45 Indulás a kisvasúttal Malomtelelőből.
11:15 Visszaérkezés Pörbölyre.
(Kiegészíthető a program az arborétumban, a vadmegfigyelő helyen tett sétával, a Nyéki holt-Dunai tanösvényen tett túrával, vagy az erdészeti és a méhészeti kiállítások megtekintésével is.)
II./B. Félnapos program az erdei vasúttal (május 1. és október 31. között munkanapokon)
11:30 Az erdei vasút indulása Pörbölyről.
(A vonat indulása előtt az Ökoturisztikai Központban megtekinthető az erdészeti és a méhészeti kiállítás.)
11:54 Lassi állomáson 20 perc várakozás (játszótér, esőbeálló tűzrakóhely, WC, halászati kiállítás - előzetes belépőjegy váltással), majd továbbutazás.
12:19 Leszállás Malomtelelő állomáson.
12:20 A tanösvény bejárása.
13:00 Séta a megfigyelőtoronytól vissza Lassiba (a kék kereszt jelzésen).
13:20 Szabadidő Lassiban.
14:35 Vonat érkezése Lassi állomásra Malomtelelőből (felszállás).
14:36 Indulás Lassiból vissza Pörbölyre.
15:00 Visszaérkezés Pörbölyre.
(Egész napossá tehető a program, pl. a közeli Nyéki holt-Dunai tanösvény bejárásával.)
II./C. Délutáni program az erdei vasúttal (május 1. és október 31. között munkanapokon)
13:30 Az erdei vasút indulása Pörbölyről.
(A vonat indulása előtt az Ökoturisztikai Központban megtekinthető az erdészeti és a méhészeti kiállítás.)
13:54 Lassi állomáson 15 perc várakozás (játszótér, esőbeálló, WC, stb.), majd továbbutazás.
14:14 Leszállás Malomtelelő állomáson, 16 perc szabadidő (séta a tanösvényen a megfigyelőtoronyig és vissza).
14:30 Indulás a kisvasúttal Malomtelelőből.
15:00 Visszaérkezés Pörbölyre.Bajai érdekességek

Baja város nevének eredete máig vitatott: az egyik felfogás szerint a török eredetű Baj személynév kicsinyítő képzős alakját őrizte meg, míg egy másik álláspont szerint a Baja családtól származik. 1323-ban már Bayaként jelölik.
Francovilla a város legkorábbi elnevezése, mely egyes történészek szerint az avar korból származik.
Messze földön híres vásárainak köszönhetően olyan eleven, virágzó életet élt, hogy sokáig illették a "kis-főváros" jelzővel a századok szellemiségét őrző várost.
Baja címere. társkeresés - társkeresők - fényképes - keresztény - keresztyény - külföldi - nemzetközi - hirdetések Fontos dátum Baja történelmében 1696. december 24., amikor is Baja városi rangot kapott. E jeles eseményre emlékeztet az első emberpárt, Ádámot és Évát ábrázoló bajai címer. A bajaiakat legendás lokálpatriótaként emlegetik, akik büszkén őrzik hagyományaikat, számon tartják városuk értékeit, neves szülötteit.
A Duna bal partjára települt város életében a víz javarészt áldást, gyarapodást hozott, kivéve az 1956-os esztendőt. A folyó azon a tavaszon barátságtalan arcát is megmutatta az itt élőknek, az addig még sosem látott magas vízállás 10,37 méter volt. A bajaiak még ma is emlékeznek a félelmetes jeges árra, és a város megvédéséért folytatott küzdelemre.
Baja város történelmének másik gyásznapja 1840. május 1. Egy kenyérsütő asszony gondatlansága miatt keletkezett hatalmas tűzvész, 78 ember életét követelte. Leégett több mint ezer lakóház, 5 templom, a zsinagóga és a kórház is. A hamvaiból újjáépített város ekkor nyerte el mai arculatát. A tragédia emlékét a belvárosi templom melletti plébánia homlokzatának felirata őrzi.
Kevesen tudják, hogy a jellegzetes magyar tánc, a csárdás Bajáról indul el világhódító útjára, és vált nemzeti táncunkká. Baján találkozott ugyanis 1826-ban a muzsikus Rózsavölgyi Márk, és a táncos Szöllőssy-Szabó Lajos, akik megteremtették az első magyar társastáncot a csárdást.
A Sugovica dunai holtág nevének eredete szájról-szájra terjed. A szomorú Sugovica legenda egy gyönyörű, gazdag leány (Vica) és egy fiatal, ám szegény molnárlegény (Sugó) tragédiával végződő szerelmét beszéli el, akik mivel nem lehettek egymáséi, együtt fulladtak a vízbe.
A város büszke arra, hogy 1928. április 9-én itt adott hangversenyt Bartók Béla a Nemzeti (ma Duna) Szálló nagytermében.
A bajaiak támogatni kívánták az 1848/49-es forradalom és szabadságharcot, így felajánlották a kilenc darab városi harangot Kossuth Lajosnak, hogy azokból ágyút öntessen. A kitétel annyi volt, hogy az ágyúkon a város nevének szerepelni kellett.Híres Bajaiak

Jelky András szobra Baján. társkeresés - társkeresők - fényképes - keresztény - keresztyény - külföldi - nemzetközi - hirdetések

Albert Andor
Bajai Ernő
Bajai Jenő
Bayer József
Beck Károly
Csábi Bettina
Csermák Mihály
Dávid Ibolya
Dr. Bernhardt Sándor
Dr. Borbíró (Vojnics) Ferenc
Ernst Jenő
Jánossy Dénes
Jelasic Radovan
Jelky András
Karig Sára
Kodály Zoltánné, Schlesinger Emma
Lukin László
Mészáros Lázár
Miskolczy Dezső
Miskolczy Ferenc
Telcs Ede
Tóth Kálmán
Türr István

A Blasius Info - Gyakori Kérdések oldalának hirdetése. - keresztyén - társkeresők - nemzetközi - társkeresés - külföldi - hirdetések - keresztény - fényképes
Kérdezz bátran, válaszolj okosan!
www.gyakorikerdesek.blasiusinfo.hu
A Blasius Info - Gyakori Kérdések oldalának hirdetése. - társkeresők - külföldi - nemzetközi - társkeresés - keresztyén - fényképes - keresztény - hirdetések
Nem tudod? - Kérdezd meg! Együtt megválaszoljuk!!
www.gyakorikerdesek.blasiusinfo.hu

Receptek | ÚJ ÉVI SMS-EK 1 | Top100 | Összetett keresés | GYIK


  TÁRSKERESŐINK NÉPSZERŰ SZEMPONTOK SZERINT

 
  Aktivitás: Online társkeresők     Utolsó bejelentkezés     Olvasatlan levelek  
  Vallás: Katolikus társkeresők     Református társkeresők     Evangélikus társkeresők  
  Nemzetközi (ország): Erdély-i társkeresők     Szerbia-i társkeresők     Románia-i társkeresők     Szlovákia-i társkeresők  
  Megye: Szabolcs - Szatmár - Bereg-i társkeresők     Komárom - Esztergom-i társkeresők     Baranya-i társkeresők     Fejér-i társkeresők     Békés-i társkeresők     Tolna-i társkeresők     Pest-i társkeresők     Bács - Kiskun-i társkeresők     Hajdú - Bihar-i társkeresők     Borsod - Abaúj - Zemplén-i társkeresők     Csongrád-i társkeresők     Győr - Moson - Sopron-i társkeresők     Heves-i társkeresők     Nógrád-i társkeresők     Somogy-i társkeresők     Vas-i társkeresők     Zala-i társkeresők     Jász - Nagykun - Szolnok-i társkeresők     Veszprém-i társkeresők  
  Életkor: Fiatal társkeresők     Idős (nyugdíjas)) társkeresők  
  Település: Kecskemét-i társkeresők     Budapest-i társkeresők     Nagyvárad-i társkeresők     Dunaújváros-i társkeresők     Kolozsvár-i társkeresők     Pécs-i társkeresők     Egri társkeresők     Székesfehérvár-i társkeresők     Debrecen-i társkeresők     Vác-i társkeresők     Kiskunfélegyháza-i társkeresők     Brassó-i társkeresők     Miskolc-i társkeresők     Bécs-i társkeresők     Mezőkövesd-i társkeresők     Dabas-i társkeresők     Szederkény-i társkeresők     Győr-i társkeresők     Baja-i társkeresők     Békéscsaba-i társkeresők     Nagykároly-i társkeresők     Szombathely-i társkeresők     Kiskunhalas-i társkeresők     Szigetszentmiklós-i társkeresők    Érd-i társkeresők    Szolnok-i társkeresők    Szeged-i társkeresők    Nyíregyháza-i társkeresők    Gödöllő-i társkeresők    Veszprém-i társkeresők    Kaposvár-i társkeresők    Sopron-i társkeresők  
  Végzettség: Diplomás (értelmiségi) társkeresők  
  Családi állapot: Özvegy társkeresők  
  Testalkat: Duci társkeresők  © Varga Balázs Imre
Ha weblapkészítés akkor Blasius Info!